14 Ιούλιος 2020, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 09:14

Αγία Σοφία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου

  • Αγία Σοφία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις (που μέχρι στιγμής δεν έχουν… μεταφραστεί σε κυρώσεις, ούτε για την ανοιχτή «ατζέντα» των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο), στην Κωνσταντινούπολη προχωρά κανονικά το σχέδιο με την Αγία Σοφία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Προεδρία έχουν διαμηνύσει ότι κανείς δεν μπορεί να ανακατευτεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως θα δοθούν διευκρινίσεις στην UNESCO.

«Η πρόσβαση σ’ αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών. Και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών», φέρεται να είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Και ενώ όλοι θα περιμέναν η πρώτη μουσουλμανική προσευχή να γίνει στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελικά επελέγη η 24η Ιουλίου, η ημέρα που υπεγράφη το τελικό σκέλος της Συνθήκης της Λοζάνης, με την οποία τέθηκαν τα όρια του τουρκικού κράτους.

Στόχος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, είναι να υπάρξει ένα… υπερθέαμα – έτσι, παρά την πανδημία, στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από μουσουλμάνους εκτός Τουρκίας.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, και μάλιστα σε πολλές μετέχει και ο ίδιος ο πρόεδρος.

Για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί πρέπει να καλυφθούν τα περίφημα ψηφιδωτά που βρίσκονται κυρίως στον γυναικωνίτη, αλλά και στην οροφή του ναού. Μια πρώτη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν παραβάν ή ειδικές κουρτίνες, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει σκίαση μέσω λέιζερ. Επίσης στο δάπεδο θα μπουν χαλιά, που ενδεχομένως θα φωτίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να σκοτεινιάζει ακόμα περισσότερο ο χώρος.