13 Ιούλιος 2020, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 22:43

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Πολιτιστική τζιχάντ η απόφαση για την Αγία Σοφία

  • Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Πολιτιστική τζιχάντ η απόφαση για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μια παρέμβαση που θα συζητηθεί έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας, στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1. Με αποκλειστική του δήλωση, ο κ. Αναστάσιος χαρακτηρίζει «πολιτιστική τζιχάντ» την επιλογή Ερντογάν, και σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «γυρίζει την ανθρωπότητα σε παλιές σκοτεινές εποχές».

«Υπάρχει μια ισλαμική ευαισθησία μέχρι τώρα που έχει σεβαστεί την ομορφιά της Αγίας Σοφίας. Ο άκριτος, όμως, φανατισμός ζητεί να εκμεταλλευτεί, να κλέψει το κάλλος του πιο ωραίου ναού της αδιαίρετης χριστιανοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιλέγει να ναρκοθετήσει τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών.

«Έχει δημιουργήσει μια πραγματική απορία και αγανάκτηση ότι μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει έναν ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας μια φράση που έχει ξαναπεί, ότι το «λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς και πολιτικούς σκοπούς».