13 Ιούλιος 2020, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 19:35

Η ΕΕ καλεί τον Ερντογάν να αλλάξει άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία

  • Η ΕΕ καλεί τον Ερντογάν να αλλάξει άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία
    Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Francois Lenoir / Pool)

Την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν οι εντατικές εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ώστε όλα να είναι έτοιμα για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του, έστω και την ύστατη στιγμή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν την απόφαση της Τουρκίας, καθώς «τροφοδοτεί τη δυσπιστία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αφενός καταδικάζει την κίνηση της Τουρκίας και αφετέρου προτίθεται να την καλέσει να επανεξετάσει την απόφασή της.

«Αναπόφευκτα τροφοδοτεί τη δυσπιστία, προωθεί νέους διαχωρισμούς μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υποσκάπτει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία», δήλωσε ο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξε ισχυρή καταδίκη. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως υποστήριξε, οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τι λένε διπλωματικές πηγές
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σειρά χωρών ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, η οποία ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τη συνολική στάση της.

«Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι ανά τομείς, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Τέλος, η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι κατάφερε να υπάρξει μια ισχυρή καταδίκη για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, «έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί».