13 Ιούλιος 2020, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 17:57

Η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρά σε διαβήματα για την Αγία Σοφία

  • Η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρά σε διαβήματα για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Την απογοήτευση, την έντονη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό της για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας («της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη» όπως την ονομάζει), σε μουσουλμανικό τέμενος και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Αυτό που ζητά είναι να υπάρξει αφύπνιση και εγρήγορση όλου του πνευματικού κόσμου, των χριστιανικών ομολογιών και των Εκκλησιών, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που υπερασπίζονται την ειρήνη, τη συνύπαρξη και τη συνεργασία. Στόχος είναι να ανακληθεί η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προς το σκοπό αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Κυριακή υπήρξε και δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου απέναντι στην Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι εργαλειοποίησε τη θρησκεία, ενώ την ίδια μέρα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.