13 Ιούλιος 2020, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 17:37

Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία

  • Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: EPA / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool)

Τηλεφωνική συνομιλία με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικό θέμα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η Αγία Σοφία και η μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Κρεμλίνο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινωνική αίσθηση που προκάλεσε στην Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις διευκρινίσεις, επισημαίνοντας, ότι η πρόσβαση σ’ αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών. Και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, συμφώνησαν να εντείνουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματιστούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τέλος, επί τάπητος βρέθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως είναι ο τουρισμός και η αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσαν να συνεχίσουν τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.