13 Ιούλιος 2020, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 16:24

Τσαβούσογλου: Θα ενημερώσουμε την UNESCO για την Αγία Σοφία – Αρχίζουμε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

  • Τσαβούσογλου: Θα ενημερώσουμε την UNESCO για την Αγία Σοφία – Αρχίζουμε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Michael Sohn / POOL)

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τουρκία στο θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση φροντίζει να δίνει τροφή στο λαό για το πώς θα είναι το βυζαντινό μνημείο από την Παρασκευή 24 Ιουλίου οπότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως τέμενος. Σήμερα το πρωί μέσω της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafakπου εκφράζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε γνωστό ότι το δάπεδο του ναού θα καλυφθεί με τουλάχιστον  14.000 τετραγωνικά μέτρα χαλί και οι αγιογραφίες με λέιζερ και ειδικά φώτα.

Στο ναό διορίζονται δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες. Η προσευχή θα γίνεται πέντε φορές την ημέρα και θα απαγγέλλονται αποσπάσματα από το Κοράνι.

Για αυτές τις αλλαγές και γενικότερα για όλα όσα θα συμβούν από εδώ και στο εξής η Άγκυρα θα ενημερώσει την UNESCO, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε στη δήλωση για την Αγία Σοφία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σεισμικές έρευνες και επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικούς πόρους στο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από συμφωνία που συνάφθηκε τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως δεν θα ωφελούσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης εάν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.