13 Ιούλιος 2020, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 22:44

Ο Σύλλογος Ποντίων Ανόβερου για τη μετατατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ανόβερου για τη μετατατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
    Εικόνα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας (φωτ.: EPA / Martin Reich)

Ο Σύλλογος Ποντίων Ανόβερου πήρε θέση σχετικά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

«Δυστυχώς είμαστε μόνοι», αναφέρεται σε ανάρτηση του σωματείου στο Facebook.

«Προφανώς και το πνεύμα του συλλόγου δεν είναι να παίρνει θέση σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουμε την εσωστρέφειά μας. Όλος ο κόσμος χθες έμαθε την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε στα εσωτερικά μιας χώρας (δεν έχουμε την δύναμη, μα ούτε και είναι δημοκρατικό).

»Απλά σαν ελληνισμός τελευταία έχουμε νιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλές και σημαντικές ήττες (Σκοπιανό, Αγια-Σοφιά) που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε πολύ αδύναμοι στο γεωστρατηγικό στερέωμα. Δυστυχώς είμαστε "μόνοι"» υπογραμμίζεται.

«Ο Σουλτάνος ό,τι κάνει, καλώς το κάνει. Για το καλό της χώρας του και για εσωτερική κατανάλωση ή προσωπική υστεροφημία. Το θέμα είναι ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε. Και όταν λέω εμείς, εννοώ σαν λαός.

»Πότε θα δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε το κάθε παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη μας από τον κάθε εξωτερικό παράγοντα με της ευλογίες των δικών μας πολιτικών; Μπορούμε και εμείς με δημοκρατικό τρόπο (όπως κάνουν αυτοί) να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι δεν είμαστε απλά μια μάζα» σημειώνεται σε άλλο σημείο.

  • Σημ.: Το κείμενο της ανάρτησης είναι στο πρώτο πρόσωπο ωστόσο δεν είναι ενυπόγραφο.
  • Δείτε εδώ όλη την ανάρτηση του Συλλόγου.