13 Ιούλιος 2020, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 15:32

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

  • Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
    Το κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με οδύνη και έκπληξη ο χριστιανικός κόσμος και οι άνθρωποι του πολιτισμού ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σε χώρο λατρείας του Ισλάμ.

Η βάρβαρη αυτή πράξη πλήττει καίρια τις παγκόσμιες πολιτισμικές αξίες, αλλά και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η γείτονα χώρα το σεβασμό στα έργα πολιτισμού των άλλων θρησκειών. Η Αγία Σοφία είναι πολιτισμικό επίτευγμα του χριστιανικού βυζαντινού πολιτισμού, και με αυτή την ιδιότητα θα παραμένει πάντα στην κορυφή των χριστιανικών μνημείων. Παράλληλα δε, η γείτονα χώρα παραβαίνει τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις που η ίδια έχει υπογράψει με την UNESCO.

Αναμφίβολα, πίσω απ’ αυτή την πράξη υψηλού συμβολισμού, επιδιώκονται ποικίλες σκοπιμότητες. Επιπροσθέτως, αυτή η ενέργεια αποδεικνύει πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και ο βίος του μαρτυρικού Φαναρίου, το οποίο, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από το τουρκικό κράτος, παραμένει ο φάρος της Ορθοδοξίας, στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ορθόδοξοι λαοί. 

Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στην ευαισθησία και την αλληλεγγύη όλου του πολιτισμένου κόσμου. 

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ευρύτατη διεθνοποίηση του προβλήματος, ώστε να επανέλθει ο ναός της Αγίας Σοφίας στην αρχική κατάστασή του και να αποτελεί χώρο θαυμασμού του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας
Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών