13 Ιούλιος 2020, 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 09:40

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης για τα 25 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσας

  • Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης για τα 25 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσας
    (Φωτ.: EPA)

1995-2020: 25 χρόνια από τη γενοκτονία των Βόσνιων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσας.

Στη μνήμη των θυμάτων της τελευταίας γενοκτονίας του 20ού αιώνα, βορά υποκινούμενης εθνικιστικής μισαλλοδοξίας, πάντα θα στεκόμαστε με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Στους βίαια εκπατρισμένους γείτονες λαούς των Βαλκανίων, «ανταλλάξιμων» γεωπολιτικών συμφερόντων της «πολιτισμένης Δύσης», πάντα θα στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συλλογισμό.

Εμείς που νιώθουμε τον πόνο όσων επέζησαν, εμείς που νιώθουμε την τραγωδία των συγγενών, εμείς που νιώθουμε την απώλεια της Πατρίδας.

Το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα, δικαιοδοτείται από τη δική μας αλληλεγγύη στους ομοιοπαθείς και πάσχοντες λαούς, πέρα από τη θρησκεία και την καταγωγή τους.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα δικαιοδοτείται από την εγρήγορση των πεπαιδευμένων μας κοινωνικών ανακλαστικών και κάθε ενάρετου πολιτικού ακτιβισμού.

Τα θύματα του άτυπου φασισμού που ελλοχεύει στην καθημερινότητά μας, τα θύματα της εθνικιστικής και θρησκοληπτικής βίας, τα θύματα των εθνοκαθάρσεων, των ολοκαυτωμάτων και των γενοκτονιών έχουν πρώτιστο θύτη την άγνοια, την ημιμάθεια, τον οπαδικό φανατισμό, την αδιαφορία και την αμεριμνησία μας. Οφείλουμε καθημερινό αγώνα αξιών για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απελεύθερη παιδεία, τη διαλεκτική ανάγνωση της Ιστορίας, τον διάλογο με το άλλο και διαφορετικό.

Οφείλουμε καθημερινή πάλη απέναντι στην εθνοϊδεοληψία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τα φοβικά σύνδρομα των κοινωνιών μας.

Στη Μνήμη των γενοκτονημένων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσας, θύματα της ίδιας μισαλλοδοξίας και του νεοταξικού βαρβαρισμού που γενοκτόνησε τους χριστιανούς της Ανατολίας, πάντα θα στεκόμαστε με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Η κοινή μας Μνήμη αιώνια αδελφωμένη...

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario»