13 Ιούλιος 2020, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 09:06

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ σήμερα η Τουρκία και η προκλητικότητά της – Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

  • Στο μικροσκόπιο της ΕΕ σήμερα η Τουρκία και η προκλητικότητά της – Τι θα γίνει με τις κυρώσεις
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Με τη σκέψη στραμμένη στην Αγία Σοφία αλλά και όλα τα ανοιχτά θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας προσέρχεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής και μεταξύ άλλων την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα επίπεδα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεταναστευτικού/ Προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Ο Νίκος Δένδιας θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, θα ζητήσει από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις
Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα προτάξει την αποκλιμάκωση με την Τουρκία και όχι την επιβολή κυρώσεων. Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Στόχος του είναι να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας», επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι «στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση  στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγει». Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εργαστούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.