13 Ιούλιος 2020, 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2020, 08:42

Σήμερα κρίνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας

  • Επιδότηση δανείου: Πώς θα κάνετε αίτηση στο keyd.gov.gr
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Στις επαφές που θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών παραπέμπεται το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς και η επίλυση των διαφορών που χωρίζουν την κυβέρνηση με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα-γέφυρα θα καλύψει για εννιά μήνες τους τόκους των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά πλήττονται από την κρίση.

Την Παρασκευή οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών είχαν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα θέματα ρευστότητας στην οικονομία μέσω των εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, το «πάγωμα» των δόσεων για τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων μετά τη λήξη του μέτρου.

Το πρόγραμμα-γέφυρα
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό το πρίσμα της διαφωνίας που υπάρχει για το κατά πόσο η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου θα καλύψει όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, ή θα καλύψει πιο ευάλωτες κατηγορίες, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας και το ύψος της οφειλής, όπως προτείνουν οι θεσμοί.

Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση θα είναι οριζόντια ανεξαρτήτως δηλαδή αξίας προστατευόμενης κατοικίας, και θα καλύψει 330.000 νοικοκυριά.

Θα κλιμακώνεται, ωστόσο, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε δάνειο, επιβραβεύοντας με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης που θα φτάνει το 90% της δόσης, όσους ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου τους έως ότου ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

Η επιδότηση θα ισχύσει για 9 μήνες και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο με την προσδοκία ότι σταδιακά εντός του επόμενου εννιάμηνου η οικονομία θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος
Σε ό,τι αφορά τον νέο πτωχευτικό νόμο, αγκάθι της διαπραγμάτευσης αποτελεί η φυσιογνωμία που θα έχει ο φορέας που θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Οι θεσμοί ζητούν να διασφαλιστεί  ότι ο φορέας θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο. Για το λόγο αυτό ζητούν να είναι ιδιωτικός ή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ζητούμενο αποτελεί επίσης η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Το σχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα δίνει αυτή τη δυνατότητα τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά η πρόβλεψη αυτή βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, που θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές προκειμένου να κερδίζουν χρόνο πριν από την πτώχευση.

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται, τέλος, από την πλευρά των τραπεζών και σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί ένα φυσικό πρόσωπο σε πτώχευση, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει το 40% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό και εισηγούνται να αυξηθεί στο 60%.  

  • Με πληροφορίες από την Καθημερινή.