12 Ιούλιος 2020, 23:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 23:54

«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου

  • «Ξεκλείδωσε» η διαδικασία του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου
    (Φωτ.: Destination Europe)

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ και είχε διακοπεί πριν από είκοσι μήνες περίπου, ξανάρχισε την Κυριακή με τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου.

Την ΕΕ εκπροσώπησαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ. Τη Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Σε πρώτη φάση καθορίστηκαν και συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διά ζώσης διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. με ανάρτηση του στο διαδίκτυο. εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από το διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία. Συμμετέχουμε σε αυτήν τη διαδικασία με μοναδική προοπτική την αμοιβαία αναγνώριση και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επισήμανε ο Χότι. Επιβεβαίωσε δε ότι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στην διαδικασία του διαλόγου με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στη Χάγη, όπου τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου που τον κατηγορεί για εγκλήματα την περίοδο 1998-99, όταν ήταν διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου).

Ο διάλογος Βελιγραδίου Πρίστινας άρχισε τον Μάρτιο του 2011 στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων.

Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε ήταν τον Απρίλιο του 2013 όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως, διότι η Πρίστινα αρνήθηκε να υλοποιήσει ένα βασικό άρθρο που προέβλεπε την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που θα αποτελούσε τη διοικητική Αρχή εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας.

Έκτοτε ο διάλογος ατόνησε, με τις δύο πλευρές να έχουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και να θέτουν όρους που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη κάποιας συμβιβαστικής συμφωνίας. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2018 διακόπηκε, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Ράμους Χαραντινάι επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία. Οι δασμοί καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Πέλπας.