12 Ιούλιος 2020, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 19:47

Ετοιμότητα για «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ

  • Ετοιμότητα για «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ
    (Φωτ.: EPA)

Με φόντο την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «απογυμνώσει» την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από τον αμιγώς μουσειακό της χαρακτήρα και να τη μετατρέψει σε τζαμί (όπως έχει συμβεί και με άλλα ορθόδοξα μνημεία, π.χ. με την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας), συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η διμερής συνεργασία (συμπεριλαμβανομένου του Προσφυγικού), αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη Λιβύη, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και το Χονγκ Κονγκ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο «ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Σημείωσε, ωστόσο, πως το αίτημα της Αθήνας δεν θα αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. «Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας», επισήμανε, τονίζοντας πως «το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό, αλλά είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

Βέβαια, το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να μην μείνει ατιμώρητη η Άγκυρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Λευκωσίας για την Αγία Σοφία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πάντως, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα. «Η τελική απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας δεν ανήκει σε κανέναν άλλον εκτός από τον τουρκικό λαό», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, καλώντας τους πάντες να σεβαστούν την απόφαση.