12 Ιούλιος 2020, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 18:06

Η ΠΟΠΣ για την Αγία Σοφία: Η Τουρκία συνεχίζει τη γενοκτονική δράση

  • Η ΠΟΠΣ για την Αγία Σοφία: Η Τουρκία συνεχίζει τη γενοκτονική δράση
    Ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγια-Σοφιά (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

«Πρωτοφανή πρόκληση και ύψιστη προσβολή για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος Χριστίνα Σαχινίδου και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης τονίζεται ότι η Τουρκία «παραμένει δομικά αμετανόητη και συνεχίζει τη γενοκτονική της δράση και πολιτική». Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι μετατροπές σε τεμένη της Αγίας Σοφίας της Βιζύης, της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας και της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας.

Ακόμα, η ΠΟΠΣ κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη πολιτισμική γενοκτονία, της οποίας τελικός σκοπός είναι η ολοκληρωτική γενοκτονία της ιστορικής μνήμης και των διαφόρων υλικών και πολιτιστικών τεκμηρίων της».

Τέλος, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να ζητήσει επιτακτικά από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα «που θα οδηγήσουν στην ανάκληση της πρωτοφανούς αυτής απόφασης».