12 Ιούλιος 2020, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 16:29

ΟΙΟΜΚΩ: Η απόφαση για την Αγία Σοφία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και βάση

  • ΟΙΟΜΚΩ: Η απόφαση για την Αγία Σοφία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και βάση

Τον έντονο προβληματισμό της για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), με δεδομένο ότι η απόφαση δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και βάση.

Η αλλαγή του καθεστώτος του βυζαντινού μνημείου ήταν από καιρό αναμενόμενη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΙΟΜΚΩ.

«Η απόφαση αυτή δεν  έχει κανένα νομικό έρεισμα και βάση,  αφού τρεις φορές το ίδιο δικαστήριο είχε αποφασίσει τελεσίδικα το αντίθετο.  Όπως οι αρχές περί Κοσμικού κράτους, καθ' όλη την διάρκεια της Ρεπουμπλικανικής περιόδου, εφαρμόστηκαν επιλεκτικά και κατά το δοκούν και στην περίπτωση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίχθηκε σε νομική αρχή που ίσχυε επί της  Οθωμανικής περιόδου. Είναι σαφές ότι καταργούνται
ακόμα και τα ίχνη αρχών περί κοσμικού κράτους με την σιωπή της μείζονος αντιπολίτευσης που υπήρξε το κόμμα που ίδρυσε το Ρεπουμπλικανικό κράτος.

»Η απόφαση αυτή θα είχε νομική βάση,  εάν το όλο νομικό καθεστώς της Τουρκίας επανερχόταν στο προ του 1923 σύστημα  και η διοίκηση των Ευαγών Ιδρυμάτων – Μουσουλμανικών (52.000) και  μη-Μουσουλμανικών επανερχόταν στους νόμιμους κληρονόμους τους και αναγνωριζόταν η νομική προσωπικότητα
των επί μέρους εθνοθρησκευτικών Κοινοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΙΟΜΚΩ.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση να συμβάλουν με έργα και λόγια στην επικράτηση της ειρήνης, της λογικής και της σύμπνοιας των πολιτισμών αντίθετα σε φανατισμούς και μισαλλοδοξίες.

Διαβάστε εδώ και εδώ την ανακοίνωση της ΟΙΟΜΚΩ.