19 Μάιος 2014, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:35

Γενοκτονία των Ποντίων - Εμείς θρηνούμε και οι άλλοι γιορτάζουν…

  • Γενοκτονία των Ποντίων - Εμείς θρηνούμε και οι άλλοι γιορτάζουν…

Γενοκτονία των Ποντίων - Εμείς θρηνούμε και οι άλλοι γιορτάζουν…

Γράφει ο Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης για το pontos-news.gr

Στις 19 Μαίου, ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν γιορτάζει, αλλά θυμάται και τιμά, όπως κάθε χρόνο, τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών μας. Γιορτάζουν οι άλλοι, που τιμούν τον σφαγέα των προγόνων μας, τον Μουσταφά Κεμάλ.

Δεν γιορτάζουμε, αλλά πενθούμε, θρηνούμε και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Και θα πρέπει κάθε χρόνο, να κάνουμε  απολογισμό και αυτοκριτική. Να δούμε,  αν κάναμε  ένα βήμα εμπρός. Αν πείσαμε αλλοεθνείς για το δίκιο του αγώνα μας και αν προστέθηκαν νέες χώρες, δίπλα σ’ εκείνες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.

Πρέπει να πείσουμε κι άλλους λαούς για το έγκλημα της εθνοκάθαρσης που διέπραξε ο κεμαλισμός εναντίον μας και ν’ ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα υποχρεωθούν οι Τούρκοι να  την αναγνωρίσουν. Δεν τους ζητούμε αποζημιώσεις, ούτε τον αυτοεξευτελισμό τους. Ζητούμε κάτι ανθρώπινο. Μία συγγνώμη, για να αναπαυθούν οι ψυχές των  νεκρών μας.

Επίσης ζητούμε από το ελληνικό κράτος να προσθέσει στα σχολικά βιβλία τις σελίδες που λείπουν από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και όχι μερικές σειρές, τελείως άσχετες με την πραγματική ιστορία. Μας το οφείλει! Αλλά προς Θεού, μην αφήσουμε τους δήθεν προοδευτικούς ιστορικούς αναθεωρητές να γράψουν αυτοί τις σελίδες που μας αφορούν. Αλλοίμονο μας. Γιατί είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν τους προγόνους μας, όπως και με τους Σμυρνιούς, να συνωστίζονται στο λιμάνι της Τραπεζούντας, για να μπουν στα κρουαζιερόπλοια των Τούρκων, για να έλθουν δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα. Γιατί τους πρoγόνους μας δεν τους πήγαν οι κεμαλιστές στην εξορία για να τους αφανίσουν, αλλά… σε πολυήμερες εκδρομές και χάθηκαν… Ασχημονούν και ασελγούν στη μνήμη των νεκρών μας, όταν αποσιωπούν την ιστορία μας και την λογοκρίνουν.
Εμείς όμως πρέπει να αγωνιστούμε να μην επιτρέψουμε τη λησμονιά. Η λησμονιά είναι άρνηση της Γενοκτονίας. Κι η άρνηση της Γενοκτονίας συμβολικά ταυτίζεται με την δολοφονία της αξιοπρέπειας των επιζώντων, τη δολοφονία της λογικής, του πολιτισμού και της ίδιας της ιστορίας.

Η άρνηση της γενοκτονίας εξαγνίζει τους ενόχους, αθωώνει τους δολοφόνους απο τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος των προγόνων μας, με τους απαγχονισμούς, τις εκτελέσεις, τις σφαγές, τους βιασμούς των παρθένων, τις εξορίες, τις δηώσεις, τις αρπαγές των περιουσιών, την καταστροφή του πολιτισμού μας, την καύση των εκκλησιών, γεμάτες με πιστούς.

Είμαστε μόνοι κι έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει, να πείσουμε τους ξένους λαούς για το δίκιο μας και να τους πούμε ότι ένας άλλος Χίτλερ, ο Μουσταφά Κεμάλ, εξολόθρευσε όλους τους χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας. Ο αιμοσταγής Κεμάλ ήταν αυτός πού δώσε τη διαταγή, «αφανίστε τους γκιαούρηδες». Γι αυτό οι Τούρκοι, ξοδεύουν αμύθητα χρηματικά ποσά σε ξένα λόμπι και πιέζουν για να μη αναγνωριστούν οι γενοκτονίες, τόσο των Αρμενίων όσο και των Ποντίων.

Κάποιοι ανιστόρητοι, ήθελαν  να στήσουν άγαλμα του Κεμάλ και να δώσουν το όνομα του σε κεντρική οδό της Θεσσαλονίκης. Είναι μια πρόταση που ξεφεύγει από τα όρια της αφέλειας και αγγίζει τα όρια της βλακείας. Και τέτοιοι φορείς και φελλοί στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί. Τους βλέπουμε μονίμως να επιπλέουν. Και είναι λυπηρό, να υπάρχουν Πόντιοι, που όχι μόνο ανέχονται, αλλά επικροτούν και τους ακολουθούν! Τον άνθρωπο που έδωσε τη διαταγή «αφανίστε τους γκιαούρηδες» και οι ορδές των Τσετών έπεσαν μετά σαν όρνεα και κατασπάραξαν τους προγόνους μας, ήθελαν να τον τιμήσουν και να δώσουν το όνομα του σε οδό της Θεσσαλονίκης και να του στήσουν και άγαλμα!
O Χίτλερ της Τουρκίας Κεμάλ εξόντωσε 353.000 Ποντίους και 600.000 εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Πέστε  μας αν κατά την διάρκεια εκείνων των τραγικών γεγονότων, πειράχτηκε, έστω και ένας μουσουλμάνος,  από τις 250.000 που ζούσαν στη Βόρειο Ελλάδα και έφυγαν στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ανενόχλητοι, με τραίνα και πλοία αφού πήραν μαζί τους μεγάλο όγκο από την κινητή περιουσία τους.

Όταν σας ζητούν να περιορίσετε την οργή σας να συρρικνώσετε την αξιοπρέπεια σας, να διπλώσετε την υπερηφάνεια σας και να εξασθενήσετε τη μνήμη σας, στρέψτε τη μνήμη σας στις αφηγήσεις των δικών σας.

Θυμηθείτε τα κορίτσια που βίαζαν και σκότωναν υποτίθεται άνθρωποι, με ζωώδη ένστικτα. Θυμηθείτε τους συγγενείς σας πού βαλαν οι Τσέτες μέσα στις εκκλησιές και τους έκαψαν ζωντανούς, και αφήστε να ξεσπάσει η οργή σας για την απάθεια των ημέτερων νενέκων και των προσκυνημένων. Αυτούς θα τους κυνηγάει η οργή σας γιατί δεν έχουν ούτε τύψεις ούτε ντροπή.

Όλα κερδίζονται με αγώνα. Μόνο με αγώνα! Και σ’ αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, μαζικά και δυναμικά. Το κάνουμε για τις 353 χιλιάδες των νεκρών μας.

Φωτογραφία άρθρου: Έκαψαν ζωντανούς μέσα σε εκκλησιά  τους Έλληνες, στο χωριό Πάτλαμα, έξω από την Κερασούντα.