12 Ιούλιος 2020, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 12:10

Πέθανε ο φιλέλληνας αρχιτέκτονας και εθνολόγος Μορίς Μπορν που λάτρεψε την Κρήτη

  • Πέθανε ο φιλέλληνας αρχιτέκτονας και εθνολόγος Μορίς Μπορν που λάτρεψε την Κρήτη
    Ο σπουδαίος διεθνολόγος και αρχιτέκτονας Μορίς Μπορν

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Μορίς Μπορν, ο φιλέλληνας Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας και εθνολόγος. Έχει συνδέσει το όνομά του με την Κρήτη και τη Σπιναλόγκα.

Τη δεκαετία του ´60 που επισκέφθηκε πρώτη φορά την Κρήτη και τη Σπιναλόγκα, έκανε αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και τα σκίτσα ολόκληρου του οθωμανικού-χανσενικού οικισμού, των προμαχώνων και των επάκτιων οχυρώσεων της νησίδας.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποχαιρετάει τον Μορίς Μπορν, που είχε γνωρίσει την εμβληματική μορφή της κοινότητας των Χανσενικών Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη και δημιουργήσει το μνημειώδες βιβλίο του, το οποίο κυκλοφόρησε στο τέλος του 2015 από τον εκδοτικό οίκο ANACHARSIS στη Γαλλία, με τίτλο «Vies et morts d'un Crétois lépreux» (Ζωές και θάνατοι ενός Κρητικού λεπρού).


Από αριστερά ο σκηνοθέτης Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, ο Επ. Ρεμουντάκης και ο Μορίς Μπορν. Πίσω σειρά από αριστερά η Μαριάν Μπορν-Γκάμπριελ και η Τασία Ρεμουντάκη

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του ΔΣ τον Οκτώβριο του 2019, ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον Μορίς Μπορν, τον άνθρωπο που κατάφερε ν΄ ανασύρει στο φως άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προσθέτοντας σημαντικές ψηφίδες στην επιστημονική έρευνα.

«Δεν λημοσμονούμε την βιβλική μορφή του, στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου: "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα" που γυρίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, στο οποίο ο τιμώμενος είχε καθοριστικό ρόλο. Ο Άγιος Νικόλαος, η Νεάπολη που ζούσε τα τελευταία 10 χρόνια αποκτώντας μόνιμη κατοικία και δεκάδες φίλους, τον αποχαιρετούν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη.