12 Ιούλιος 2020, 01:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 01:32

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά με την αδιάλλακτη στάση του

  • Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά με την αδιάλλακτη στάση του
    Εικόνα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας (φωτ.: pixabay.com / mostafa_meraji)

Τι κι αν η διεθνής κατακραυγή αντί να κωπάσει αυξάνεται και η μία χώρα μετά την άλλη τον καλεί να φερθεί συνετά, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διακρατικές συμφωνίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυτό που θέλει αδιαφορώντας για όσα ακούει. Στο μυαλό του το θέμα της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έχει τελειώσει και το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε την Παρασκευή 24 Ιουλίου όσοι το επιθυμούν να προσέλθουν για να προσευχηθούν στο βυζαντινό μνημείο!

Οι τουρκικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει τις επιθεωρήσεις και το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες χθες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Τη διαδικασία εποπτεύει η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και ο επικεφαλής της Αλί Ερμπάς.

Θλίψη, οργή για την ανίερη πράξη
Την ίδια ώρα θλίψη και οργή επικρατεί στον χριστιανικό κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε λόγο για τραγική απόφαση που ναρκοθετεί την ελπίδα ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών.

«Η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών», δήλωσε ο σπουδαίος ιεράρχης.

Η απόφαση αυτή, είπε, μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. «Μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει τον ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Πράξεις σαν κι αυτή γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα»
Στο ίδιο κλίμα είναι και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Για αποφάσεις, που, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό, γι' αυτό και γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή.

«Με βαθύτατη θλίψη και πόνο ψυχής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Αυστραλίας, όλος ο κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες και οι εκατοντάδες χιλιάδες Ορθοδόξων πιστών στην πέμπτη Ήπειρο και σε όλη την Ωκεανία πληροφορηθήκαμε την, άνευ αναγκαιότητας, απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία, σε μουσουλμανικό τέμενος. Δυστυχώς, κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό, γι' αυτό και γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα», αναφέρεται.

Εν συνεχεία, υπογραμμίζεται ότι «η απόφαση αυτή είναι άδικη πρωτίστως για τον λαό της Τουρκίας και το μέλλον του, ενώ αποδεικνύει ασέβεια στη μνήμη του ιδρυτού της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Η απόφαση αυτή συνιστά ιεροσυλία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, το οποίο παράλληλα αποτελεί και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Η Αγία Σοφία ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, σημειώνεται ότι «για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να είναι ένα αιώνιο σύμβολο. Ψάλλομε το "Τη Υπερμάχω" και νοερώς κάνουμε το προσκύνημά μας στην Αγία Σοφία. Κλείνουμε τα μάτια μας και αισθανόμαστε τον πρώτο τρούλο της ανθρώπινης ιστορίας να σκεπάζει όλη την οικουμένη. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα. Προσευχόμαστε και πιστεύομε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία ενώπιον της ιστορίας και της ανθρωπότητας».