11 Ιούλιος 2020, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 21:18

ΑΕΚ: Όσο κι αν μετατραπεί η Αγία Σοφία, για εμάς θα συμβολίζει όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε

  • ΑΕΚ: Όσο κι αν μετατραπεί η Αγία Σοφία, για εμάς θα συμβολίζει όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε

Τη φωνή της με εκατομμύρια ανθρώπους και θεσμούς σε όλον τον κόσμο που αντιδρούν με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, ένωσε και η ΑΕΚ, ένα σωματείο που ιδρύθηκε πριν από 96 χρόνια από πρόσφυγες της Πόλης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Στόχος της Τουρκίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης, είναι να πληγεί ο ελληνισμός, ο χριστιανισμός και η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΕΚ:

«Πριν από 96 χρόνια, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, πρόσφυγες που προέρχονταν από τον Ελληνισμό της Ανατολίας ίδρυσαν το Σωματείο μας, με πρωταρχικό τους μέλημα, να διαδώσει την ιστορία του Ελληνισμού και να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στο θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, που θα αποτελεί διαχρονικά σύμβολο του Ελληνισμού και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας, με προφανή στόχο, να πληγεί ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός, αλλά και η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

»Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Κωνσταντινούπολης, όσο κι αν μετατραπεί, πάντα θα στέκει εκεί που στέκεται χίλια πεντακόσια χρόνια τώρα και πάντα θα συμβολίζει για εμάς όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε.

Χωρίς καμία πρόθεση αλυτρωτισμού, σωβινισμού ή κακώς νοούμενου εθνικισμού και με απόλυτη ταύτιση με τις εθνικές θέσεις απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO προκειμένου να αποτραπεί η σύγχρονη πολιτιστική γενοκτονία.

»Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, πως κόντρα σε όποια απόπειρα μετατροπής της ταυτότητας ενός Μνημείου με τέτοιο παγκόσμιο συμβολισμό, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πάντα θα εκπέμπει άρωμα Ελληνισμού και Πολιτισμού, πάντα θα φωνάζει την Ιστορία της και την Ιστορία μας, ακόμη και μέσα από την σιωπή.

ΑΕΚ
ΠΑΕ ΑΕΚ
ΚΑΕ ΑΕΚ
ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ».