11 Ιούλιος 2020, 20:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 20:23

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις για τη μετατροπή της σε τζαμί

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ανόβερου για την μετατατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
    Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά στην τελετή έναρξης της Yeditepe Biennial, μέσα στην Αγία Σοφία, τον Μάρτιο του 2018 (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Ότι και να λέει η διεθνής κοινότητα το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει. Απέρριψε τις αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία ασκεί απλά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τίποτα άλλο.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Ποια η θέση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών
Λίγο νωρίτερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες, είχε εκφράσει «θλίψη και ανησυχία» για την απόφαση των τουρκικών Αρχών.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».