11 Ιούλιος 2020, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 18:38

Η ΠΟΕ για την Αγία Σοφία: Περιμένουμε ουσιαστική αντίδραση από την κυβέρνηση – Η τακτική των υποχωρήσεων απέτυχε

  • Η ΠΟΕ για την Αγία Σοφία: Περιμένουμε ουσιαστική αντίδραση από την κυβέρνηση – Η τακτική των υποχωρήσεων απέτυχε

Η επικύρωση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος δεν είναι παρά η κορύφωση των προμελετημένων προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που με ανακοίνωση εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή της για αυτήν την προσβλητική για το χριστιανισμό εξέλιξη.

«Πρόκειται για μία απόφαση, που αφορά άμεσα τόσο την Ελλάδα, όσο και τη Διεθνή Κοινότητα, προσβάλλοντας ευθέως θεσμούς παγκόσμιου κύρους και αναγνώρισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει το διάταγμα που το 1934 μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, αλλά και η μέσα σε λίγες ώρες υπογραφή του διατάγματος της μετατροπής της σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας αποθρασύνει του νεοοθωμανούς που απαιτούν όλο και περισσότερα.

Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ, «Κανένα οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και ανοχές. Ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση περιμένουμε, επιτέλους, την έντονη και ουσιαστική αντίδραση που επιβάλλουν οι συνθήκες και η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που βαραίνει σημειολογικά το μνημείο της Αγίας Σοφίας. Η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων απέτυχε παταγωδώς».

Ήρθε η ώρα της αποφασιστικότητας και της δράσης, προσθέτει η ΠΟΕ.

  • Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕ για την Αγία Σοφία.