11 Ιούλιος 2020, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 17:46

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για την Αγία Σοφία

  • Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για την Αγία Σοφία
    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Τη λύπη του για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε σήμερα ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του καθώς μόνο το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.