11 Ιούλιος 2020, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 12:52

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για την Αγία Σοφία

  • Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για την Αγία Σοφία
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ανακοίνωση σχετικά με την «απογύμνωση» της Αγίας Σοφίας από τον μουσειακό της χαρακτήρα και τη μετατροπή της σε τέμενος, εξέδωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία καταδικάζει «μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας».

Δημοκρατία της Κύπρου: Η Τουρκία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν σέβεται τίποτα και δεν υπολογίζει κανέναν μπροστά στις επιδιώξεις της.

«Η απόφαση συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλήγμα κατά της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ανεξιθρησκείας, αλλά και παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα δικαίου, αρχών και αξιών», σημειώνεται.

Μάλιστα, η Λευκωσία διαβεβαιώνει ότι θα καταγγείλει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική πρόκληση, σε όλα τα βήματα που συμμετέχει, και γιατί ως χώρα τα τελευταία 46 χρόνια βιώνει λόγω της εισβολής «συνθήκες καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη».

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», καταλήγει η ανακοίνωση.