11 Ιούλιος 2020, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 11:55

Η Αγία Σοφία έγινε τζαμί: Πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες

  • Η Αγία Σοφία έγινε τζαμί: Πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Την πρακτική που εφάρμοσαν στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας –η οποία μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης δεν θα ανοίξει ως μουσείο (όπως ήταν), αλλά ως τζαμί–, αναμένεται να εφαρμόσουν οι Τούρκοι και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Προκειμένου να μην προκαλείται το θρησκευτικό συναίσθημα, οι αγιογραφίες στα περίφημα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικές κουρτίνες και με φωτισμό, ενώ θα μπουν και χαλιά στο πάτωμα.

Όπως είπε στο διάγγελμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για προσευχή, ενώ θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις των τουριστών. Η πρώτη προσευχή θα γίνει τελικά στις 24 Ιουλίου – οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να «χρησιμοποιεί» το μνημείο στην επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας ανατροπής του, στις 15 Ιουλίου.

Τις αποκαλύψεις για το πώς θα καλυφθούν οι τοιχογραφίες τις κάνει ο τουρκικός Τύπος (οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τρίτη), ο οποίος σήμερα υποδέχεται με διθυραμβικά σχόλια την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «ανάσταση της Αγίας Σοφίας» και για λήξη του βασάνου και της νοσταλγίας.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος είναι τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, με τη γαλλική Le Figaro να σχολιάζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφά εκ νέου την Ευρώπη, εκπληρώνοντας το όνειρο των Τούρκων ισλαμιστών και των εθνικιστών, και τους βρετανικούς Times να λένε ότι έβαλε τέλος στο όραμα του Μουσταφά Κεμάλ για ένα κοσμικό κράτος.