11 Ιούλιος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 10:11

Οι τρεις πηγές ανησυχίας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα

  • Προβληματισμός από τoν αριθμό κρουσμάτων – 50 θετικοί σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική 2
    (Φωτ.: EPA / Antonio Lacerda)

Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και κάθε επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές ανησυχίας στην κρίσιμη αυτή φάση» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, τους επιστήμονες ανησυχούν:

  1. Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν την αναμενόμενη επίπτωση και σαφώς είναι κάτω του 5/1.000 που αποτελεί όριο ασφαλείας. Εξαίρεση αποτελεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Γι’ αυτό, όπως λέει ο Χαράλαμπος Γώγος, χρειάζεται σαφώς καλύτερη επιτήρηση με μαζικά τεστ και πιθανά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη χερσαία μετακίνηση τουριστών, όποτε κριθεί απαραίτητο.
  2. Οι εστίες περιοχικής διασποράς –όπως στην Ξάνθη–, που σχετικά αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται με τοπικές παρεμβάσεις.
  3. Τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία δίνουν το στίγμα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Η αύξηση τους τελευταία, και εφ’ όσον συνεχιστεί, πραγματικά αποτελεί σήμα κινδύνου και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών, με καλύτερη επιτήρηση και ευρύτερους ελέγχους», σημειώνει ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει ότι είναι πιθανό να πρέπει να επιστρέψουν κάποια από τα μέτρα.

Αποστάσεις και μάσκα
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτική, η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ευάλωτων ομάδων θα πρέπει να είναι το «Ευαγγέλιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως σημειώνει ο Χαράλαμπος Γώργος.

Σχετικά με την εξέλιξή της στην Ελλάδα, εκτιμά ότι με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, χωρίς να αποκλείει μέτρα όπως τα τοπικά lockdown και επιμένοντας στο σύστημα έγκαιρης διάγνωσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων.

«Με ανησυχεί η χαλάρωση»
Πάντως, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μοιάζει να θορυβεί την επιστημονική κοινότητα.

«Ανησυχώ ακόμα πιο πολύ όσο προχωράμε προς τον Αύγουστο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αφορμή πανηγύρια που διοργανώθηκαν πρόσφατα.

Εξηγεί ότι οι συγκεντρώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και ενισχύουν την αλυσίδα διασποράς.

«Με φοβίζει η χαλάρωση και ο κακός μας εαυτός», τονίζει, ενώ σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα δηλώνει ότι ο αριθμός που καταγράφεται είναι αποτέλεσμα των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται στις πύλες εισόδου και καταδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους.

«Σαφώς συνεχίζει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια κρούσματα να ξεφύγουν, ακόμα και αν γίνονταν μαζικοί έλεγχοι, αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει. Αλλά με βάση τα στατιστικά που έχουμε θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, πως οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου «δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιες χώρες έχουν επιδημικό κύμα που δεν έχει καταγραφεί ακόμα στις αναφορές τους».