11 Ιούλιος 2020, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 10:12

Πανελλαδικές 2020: Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις

  • Πανελλαδικές 2020: Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις Νομικές και Ιατρικές σχολές, ενώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις βάσεις των θετικών και των οικονομικών σχολών και της πληροφορικής.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι δυνατή μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει δεν θα πρέπει να έρθουν σε ευθεία σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς από το φετινό νέο σύστημα λείπουν οι συντελεστές βαρύτητας.

Τι δείχνει η ανάλυση
Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν για το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Χατζητέγας και Γιάννης Ζαμπέλης, οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις δείχνουν ότι πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στο 2ο και το 4ο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα) δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι.

Αναλυτικότερα, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που έχει μία νέα δομή πλέον, φάνηκε να δυσκόλεψε τους υποψήφιους, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε μία εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των βαθμολογιών κάτω από τη βάση. Πέρσι, το ποσοστό των υποψηφίων που είχαν γράψει κάτω από 10 ανήλθε στο 16%, ενώ φέτος στο 27%. Επίσης, το ποσοστό βαθμολογιών άνω του 16 μειώθηκε, καθώς φέτος είναι στο 6%, από 21% που ήταν πέρσι.

«Μιλάμε ξεκάθαρα για χειρότερες επιδόσεις», τόνισε ο Γιώργος Χατζητέγας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελλείψει συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα Προσανατολισμού, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τελικό υπολογισμό των μορίων.

Πτώση στις Νομικές
«Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στις Νομικές σχολές, δεδομένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας.

Ειδικότερα, στα Αρχαία το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο της περσινής χρονιάς: 31% των υποψηφίων είχαν γράψει κάτω από 10, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 47%

Καθοριστικής σημασίας η Βιολογία για τις Ιατρικές
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, το μάθημα της Βιολογίας θα αποδειχθεί καθοριστικό για όσους θελήσουν να εισαχθούν στην Ιατρική και στις σχολές του 3ου πεδίου.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, στο μάθημα της Βιολογίας παρατηρείται μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που πήραν βαθμό πάνω από 16: Από 28,14%, το ποσοστό των υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν από 16 και πάνω διαμορφώθηκε στο 15,21%.

«Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διακύμανση στις βαθμολογίες της Βιολογίας, καθώς φαίνεται να άδειασαν οι κλάσεις των αρίστων, με βαθμολογίες 18-20», σχολίασε.

Και πρόσθεσε: «Παρατηρείται υποχώρηση του πλήθους των αρίστων και αυτό θα σημάνει την πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές. Η έκταση της πτώσης αυτής δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα, ωστόσο».

Επιπλέον, τα απαιτητικά θέματα σε Φυσική και Χημεία προκάλεσαν το φαινόμενο «πόλωσης των βαθμολογιών στα άκρα», καθώς αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός όσων έγραψαν πάνω από 17. Ενδεικτικά, στη Χημεία το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση διαμορφώθηκε στο 48% φέτος, σε αντίθεση με το 42% πέρυσι.

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις στο 2ο και 4ο πεδίο
Οι βάσεις στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (2ο Επιστημονικό Πεδίο) και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (4ο Επιστημονικό Πεδίο), σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα δεν θα έχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι.

«Από τη μία, δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά στα μαθήματα που εξετάζονται, οι βαθμολογίες κινήθηκαν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ οι θέσεις των σχολών των πεδίων αυτών είναι οριακά ίσες με τον αριθμό των υποψηφίων», ανέφερε.

Εν αναμονή της κλιμάκωσης των μορίων
Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων, ασφαλέστερες προβλέψεις για τις διακυμάνσεις των βάσεων θα μπορούν να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δημοσιευθούν από το υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το φετινό σύστημα είναι πιο σύνθετο και διαφορετικό από το περσινό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις περσινές βάσεις. «Θα υπάρξουν νέα δεδομένα που σίγουρα θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στις σχολές και ευκαιρίες», σχολίασε σχετικά ο Γιώργος Χατζητέγας.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθηνά Καστρινάκη.