11 Ιούλιος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 09:00

Πέτσας για Αγία Σοφία: Θα προχωρήσουμε γρήγορα σε κυρώσεις

  • Πέτσας για Αγία Σοφία: Θα προχωρήσουμε γρήγορα σε κυρώσεις
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Σφοδρή κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για επιβολή κυρώσεων και προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Στέλιος Πέτσας, που μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «δύσκολη» και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο και ιστορικό λάθος, το οποίο δημιουργήσει χάσμα και στο μέλλον θα φέρει προβλήματα στη χώρα του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι, «όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε όλους του Οργανισμούς», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια βαθιά προσβολή προς την UNESCO.

«Θα προχωρήσουμε σε κάποιας μορφής κυρώσεων χωρίς αμφιβολία» ανέφερε, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ληφθούν γρήγορα οι σχετικές αποφάσεις.

Όπως εξήγησε, το ζήτημα με την Αγία Σοφία είναι διεθνές. «Επομένως θα είναι ένα πλέγμα οι κυρώσεις που θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε. Είναι τόσο μεγάλη προσβολή που θα πρέπει να έχει και την ανάλογη απάντηση», σημείωσε.

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος απομακρύνεται από τη Δύση. Συνέστησε δε ψυχραιμία, επαναλαμβάνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν οι απαραίτητες απαντήσεις».