11 Ιούλιος 2020, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2020, 07:44

ΗΠΑ: Μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς η κίνηση του Ερντογάν

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «Oruç Reis»: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο
    (Φωτ.: usa.gov)

Μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλον τον κόσμο αποτελεί η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, σύμφωνα με την ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, που επίσημα καταδίκασε αυτήν την κίνηση.

«Η αλλαγή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες γέφυρες μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές Τζον Ρις και Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από τρία τέταρτα ενός αιώνα, η τουρκική πολιτική διατήρησε αυτό το σεβαστό κτίριο ως μουσείο, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε ένα διάταγμα που καταργεί αυτό το μουσειακό καθεστώς και το μετατρέπει σε τζαμί.

»Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

»Αυτή η μετατροπή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες, όχι λιγότερες, προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Προτρέπουμε έντονα τον Ερντογάν να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διαφυλάξει την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, διατηρώντας την ως ένα θρησκευτικά ουδέτερο μουσείο για ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών που μπορούν να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά», αναφέρουν οι γερουσιαστές.

Απογοήτευση στις ΗΠΑ από την απόφαση
Την ίδια ώρα όμως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους ανέφερε απλά πως η Ουάσινγκτον είναι «απογοητευμένη» με την απόφαση των τουρκικών Αρχών, προτρέποντας να εγγυηθούν ίση πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες του τμήματος που μέχρι χθες αποτελούσε μουσείο.

«Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες», πρόσθεσε.