10 Ιούλιος 2020, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 22:36

Διάγγελμα Ερντογάν: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (βίντεο)

  • Ψυχραιμία στο χείλος του γκρεμού 2
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE)

Απέναντι στη διεθνή κοινότητα επέλεξε να σταθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις. Μάλιστα υπέγραψε το σχετικό διάταγμα λίγη ώρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα του 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο, ενώ ιμάμης έψαλε το προσκλητήριο προς τους πιστούς

Με διάγγελμά του απόψε ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα που οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να κάνουν την προσευχή τους εκεί!

«Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε όλους να σεβαστούν την απόφαση.

Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε, υπογραμμίζοντας πως «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», συνέχισε ο Ερντογάν και τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Τέλος το εισιτήριο για την είσοδο στο ναό
Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου. «Όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους».

Ο Ερντογάν μιλώντας χαρακτήρισε το βυζαντινό μνημείο «μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης».

Πάντως χρήστες του Twitter και ξένα ΜΜΕ (όπως η γερμανική DW) που διέκοψαν για να μεταδώσουν την είδηση, αναρωτιούνται ποια θα είναι η τύχη των βυζαντινών μωσαϊκών στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, καθώς η μουσουλμανική πίστη δεν επιτρέπει την ύπαρξη εικόνων στο εσωτερικών των λατρευτικών χώρων.