10 Ιούλιος 2020, 21:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 21:24

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί καλούν τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία στο θέμα της Αγίας Σοφίας

  • ΗΠΑ: Δημοκρατικοί καλούν τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία στο θέμα της Αγίας Σοφίας
    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ (φωτ. αρχείου: Flickr / Senator Bob Menendez)

Την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος, καταδίκασαν Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές στις ΗΠΑ που ζητούν να υπάρξουν συνέπειες.

Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο βουλευτής Ντέιβιντ Σισελίνι.

«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επιτρέπει να την επισκεφθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών», τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία, μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς, και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.