10 Ιούλιος 2020, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 20:54

Ελεύθερη πτώση για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη – Δεσμεύτηκε η περιουσία της οικογένειας

  • Ελεύθερη πτώση για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη – Δεσμεύτηκε η περιουσία της οικογένειας
    (Φωτ.: ziridis.gr / Τάσος Μπόκος)

Μετά τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε και στη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας της Κατερίνας Ζηρίδη και των παιδιών της Τζωρτζίνας και Μάνιας Σπέντζου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Σε περίπου έναν μήνα θα εκδικαστεί και η υπόθεση για τους οφειλόμενους μισθούς και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Το προσωπικό του ιστορικού σχολείου βρίσκεται στον αέρα. Οι πάνω από 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και τρεις μήνες και πλέον βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς χωρίς απόλυση δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ή άλλη εργασία ή προσφυγή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για πτώχευση της εταιρείας.

Άγνωστο είναι προς το παρόν και το μέλλον των 1.100 μαθητών του σχολείου, που ιδρύθηκε το 1933 στον Πειραιά από τον φιλόλογο Γιώργο Ζηρίδη.

Η πτώση
Η «βόμβα» στην ιδιωτική εκπαίδευση, το λουκέτο στα ιστορικά Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, μιας και ήταν γνωστό από καιρό ότι υπήρχε οικονομική δυσπραγία. Μια διαρροή θεμάτων και τα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες έφεραν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Η άσχημη κατάσταση είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ήδη από το 2004.

Αλλεπάλληλα χρέη και ελλιπές επιχειρηματικό πλάνο, καθώς και λάθη που οδήγησαν σε διαρροή θεμάτων, έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος του σχολείου. Επίσης, η οικονομική μαύρη τρύπα γιγαντώθηκε από τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στα Σπάτα.

Το κτήριο έχει ήδη κατασχεθεί από την τράπεζα για χρέη ύψους 22 εκατ. ευρώ, ωστόσο δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις για τη μετεγκατάσταση του σχολείου. Η πλευρά Ζηρίδη είχε δεσμευθεί ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα ενημέρωνε εγκαίρως τους μαθητές, τους γονείς και το υπουργείο Παιδείας για το πού θα γίνονται τα μαθήματα τη σχολική χρονιά 2020-2021. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αντιθέτως η εταιρεία λάμβανε και προκαταβολές για τη νέα χρονιά.

Το σκάνδαλο διαρροής
Τον Μάιο του 2008 το σχολείο δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με το σκάνδαλο διαρροής θεμάτων του International Baccalaureate (IB), με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να του αφαιρέσει την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη.

Το περιστατικό αυτό επηρέασε αρνητικά τη φήμη του σχολείου, καθώς υπήρξαν πολλά σενάρια για το πώς ο συγκεκριμένος μαθητής κατάφερε να εξασφαλίσει εκ των έσω τα θέματα των εξετάσεων.

Το πλήγμα για το κύρος του σχολείου ήταν μεγάλο. Ακολούθησαν μειώσεις διδάκτρων λόγω οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψαν τα οικονομικά πράγματα στο σχολείο, η διοίκηση του οποίου άρχισε να παλεύει με τα χρέη.

Τι μέλει γενέσθαι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο για την πρόθεση των ιδιοκτητών να κλείσουν το σχολείο, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια γραπτή αναφορά για κατάργηση της σχολικής μονάδας, καθώς θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ανάκλησης της άδειας.

Η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Από την πλευρά της η διοίκηση του σχολείου διαμηνύει ότι «τίποτα δεν είναι οριστικό», αν και οι εγγραφές έχουν σταματήσει, οι εργαζόμενοι ψάχνουν για δουλειά και οι γονείς σχολείο για τα παιδιά τους. Πάντως, υπάρχει η διαβεβαίωση για επιστροφή των προκαταβολών, κάτι που δείχνει ότι οι πόρτες της «Νέας Γενιάς Ζηρίδη» δεν θα ανοίξουν σύντομα.

  • Με πληροφορίες από την ΕΡΤ.