12 Ιούλιος 2020, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2020, 09:53

Τριανταφυλλιά Γιαννοπούλου: Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον προπάππου της και τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Τριανταφυλλιά Γιαννοπούλου: Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον προπάππου της και τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: filmstage365.com)

H Τριανταφυλλιά Γιαννοπούλου είναι τελειόφοιτη στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει εντατικά την πτυχιακή της εργασία, η οποία θα είναι ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στη ζωή του προπάππου της Ηλία Ηλιάδη, που έζησε τη Γενοκτονία των Ποντίων και την ανταλλαγή των πληθυσμών. «Ένιωσα πως είναι η ευκαιρία μου να διαφυλάξω πως οι επόμενες γενιές θα γνωρίζουν ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, και ότι ο Πόντος όσα χρόνια και αν περάσουν ήταν, είναι και θα είναι η πατρίδα μας» ανέφερε στο pontos-news.gr.

Αυτό τον καιρό τρέχει και καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ, με σκοπό την επικοινωνία της Γενοκτονίας των Ποντίων στο ευρύ κοινό (δείτε εδώ).

Η Τρ. Γιαννοπούλου ζει στην Καλαμάτα και μεγάλωσε με το ποντιακό στοιχείο να κυριαρχεί μέσα στο σπίτι της. «Η οικογένειά μου μας μεγάλωσε λέγοντάς μας για τον Πόντο, την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Πάντα στο τραπέζι μας υπήρχε η γεύση από τον Πόντο, στις κασέτες μας, και έπειτα στα CD η ποντιακή μουσική, και στις βιβλιοθήκες μας άπειρα βιβλία για τον Πόντο. Ο παππούς μου μου έλεγε πάντοτε "Δεν πρέπει να ξεχάσεις το παρελθόν σου, γιατί θα χάσεις το δρόμο για το μέλλον σου". Γνώριζα πάντα για τη Γενοκτονία και όσα πέρασαν οι πρόγονοί μου» εκμυστηρεύτηκε η φοιτήτρια στο pontos.news.gr.

Όσο για το τι την οδήγησε να γυρίσει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, λέει: «Από πολύ μικρή ηλικία άκουγα ιστορίες για τον προπάππου μου, για την ζωή του στον Πόντο, για το πώς επέζησε από τη Γενοκτονία, πώς έφτασε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών και εγκαταστάθηκε στην Πλατανιά Κοζάνης. Όταν ήρθε η στιγμή της πτυχιακής άκουσα ένα καμπανάκι μέσα μου και είπα "αυτό θέλω να κάνω".

»Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στο να γίνει παγκοσμίως γνωστή η Γενοκτονία των Ποντίων. Έστω και δέκα άνθρωποι να μάθουν μέσω του ντοκιμαντέρ μου κάτι παραπάνω για τις αισχρότητες που έζησαν οι άνθρωποί μας, θα είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή».


Εικόνα που δημιουργήθηκε για την ταινία: Η μητέρα της Τρ. Γιαννοπούλου με τον Ηλία Ηλιάδη (εικ.: Αντζέλικα Μουχσιάδου)

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο και θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Πλατανιά Κοζάνης. Το καστ θα απαρτίζουν συγγενείς, εγγόνια και ανίψια του Ηλία Ηλιάδη.

Στο ερώτημα πώς πήρε την απόφαση να τρέξει την καμπάνια, απαντάει: «Είναι ένας τρόπος αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό, με τον οποίο πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και οργανισμοί, συγκεντρώνουν χρήματα είτε για κάποιο πρότζεκτ είτε για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Είπα να το προσπαθήσω κι εγώ, καθώς στην παρούσα φάση είναι ίσως ο μόνος τρόπος να συγκεντρώσω το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την ταινία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε όλα σε κινηματογραφικό εξοπλισμό, έξοδα παραγωγής –όπως ενοίκιο χώρου, απολυμάνσεις, μεταφορές, μετακινήσεις– και πολλά άλλα».


Ο Ηλίας Ηλιάδης με τη γυναίκα του Μαρία και τα εγγόνια τους Γεράσιμο και Κυριάκο

Τέλος, η Τριανταφυλλιά φιλοδοξεί να πάρει μέρος σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ταινία της, η οποία θα έχει υπότιτλους στα αγγλικά. Εκτός από τα ελληνικά, θα ακούγεται και η ποντιακή διάλεκτος.