10 Ιούλιος 2020, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 12:02

Μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Λιβύης

  • Μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Λιβύης
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Robert Ghement)

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης θα διεξαχθούν μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις, σε διεθνή ύδατα. Θα λάβουν μέρος 17 πολεμικά σκάφη και 8 σκάφη του ναυτικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι να αποδειχθεί η ικανότητα της Τουρκίας να ελέγξει την περιοχή από αέρος και θαλάσσης.

Οι ναυτικές ασκήσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Τρίπολη του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού και του υπουργού Άμυνας. Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε συγχαρητήρια στους Τούρκους στρατιώτες που βοήθησαν στη λύση της πολιορκίας της λιβυκής πρωτεύουσας, η οποία είναι έδρα της αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Μήνυμα προς την Τουρκία
Πάντως, το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά την αναχώρηση του υψηλόβαθμου τουρκικού κλιμακίου από τη Λιβύη, αεροσκάφη άγνωστης ταυτότητας βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση αλ-Ουατίγια, η οποία είχε καταληφθεί από δυνάμεις της Τρίπολης με την καθοριστική βοήθεια της Τουρκίας.

Το πλήγμα θεωρείται ένα μήνυμα των συμμάχων του Χαλίφα Χαφτάρ προς την Άγκυρα, να μην προχωρήσει στην εκστρατεία ανακατάληψης της Σύρτης και της αλ-Τζούφρα, των πόλεων που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο.

Επιπλέον, η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στο λιβυκό μέτωπο και με τη Γαλλία, η οποία επιχείρησε να ελέγξει τουρκική φρεγάτα που έπλεε προς τη Λιβύη, στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο της εντολής της ως μέλους της δύναμης του ΟΗΕ που επιτηρεί την τήρηση εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.