10 Ιούλιος 2020, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 08:33

Πιθανότατα σήμερα η απόφαση για την Αγία Σοφία – Προειδοποιεί η UNESCO

  • Πιθανότατα σήμερα η απόφαση για την Αγία Σοφία – Προειδοποιεί η UNESCO
    Η Αγία Σοφία σε μικρογραφία στο Πάρκο Miniaturk Model στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Την ώρα που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σήμερα αποφασίζεται στην Τουρκία το μέλλον της Αγίας Σοφίας –και με τον τουρκικό Τύπο να προδικάζει τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας–, η UNESCO δηλώνει ότι θα πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε αλλαγή στο μουσειακό καθεστώς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει νέα αξιολόγηση από την πλευρά της.

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες μετατροπής της σε τέμενος, είναι το πιο επισκέψιμο μνημείο σε όλη την Τουρκία.

Παρά τις διεθνείς ανησυχίες, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί ότι η μετατροπή της σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη. Βέβαια, η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όλα εξαρτώνται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτείνουν να γίνει τέμενος, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει μουσείο. To 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δέχθηκε 3,72 εκατ. επισκέπτες και είχε διόλου αμελητέα έσοδα.

Εκπρόσωπος της UNESCO είπε στο Reuters ότι εφόσον πρόκειται για μνημείο που έχει ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο ως μουσείο, η Τουρκία έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. «Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα του οικουμενική αξία», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες του οργανισμού του ΟΗΕ εκφράζονται και στην επιστολή που επιδόθηκε χθες στο πρεσβευτή της Τουρκίας στην UNESCO.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», αναφέρεται.