9 Ιούλιος 2020, 22:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 22:25

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Μητσοτάκη, για το Προσφυγικό

  • Μήνυμα στην Τουρκία από τον Μητσοτάκη, για το Προσφυγικό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στην τελετή παράδοσης στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή του πρώτου σκάφους –από τα συνολικά δέκα που περιλαμβάνει η δωρεά της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ»– βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.

«Ο στόλος του Λιμενικού γίνεται σήμερα πληρέστερος και ισχυρότερος» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πολλαπλασιάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Σώματος.

Όπως εξήγησε, τα νέα ταχύπλοα «απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας, ειδικά στο Αιγαίο, αποτελεσματικότεροι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας». Επίσης, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας προστασίας που θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου.

«Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν. Οι χειρισμοί των γειτόνων μας είναι απρόβλεπτοι, όπως έδειξε η εμπειρία στον Έβρο και τα νησιά. Κι όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: “Το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η ισχύς”. Όχι τόσο η χρήση της, όσο η παρουσία της και η προβολή της», τόνισε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το «δόγμα της επιθετικής επιτήρησης» και η αποτροπή εισόδου σκαφών έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. «Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πέρασε καμία βάρκα στη Λέσβο. Είχαμε 45% μειωμένες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 80% μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019», υποστήριξε.

Μητσοτάκης: Αυτοί οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά.

Κάνοντας για μία ακόμα φορά λόγο για ευρωπαϊκά σύνορα, υπογράμμισε ότι η θάλασσα έχει σύνορα («φυλάσσονται 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο» είπε), και η πατρίδα έχει σχέδιο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σχετικά με τα σκάφη RAFNAR 1100 της δωρεάς, υπενθύμισε ότι υπάρχει αντιβαλλιστική θωράκιση. «Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού που θα τα επανδρώσουν. Θα μπορέσουν σύντομα τα πληρώματα να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματα», κατέληξε και προανήγγειλε ενίσχυση του Σώματος με 30 νέους αξιωματικούς και 100 λιμενοφύλακες.