9 Ιούλιος 2020, 21:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 21:22

O Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup

  • O Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup
    (Φωτ.: EPA / Aidan Crawley)

Μπορεί τα προγνωστικά να την ήθελαν να είναι το φαβορί (και με το δεδομένο ότι είχε τη στήριξη της Άνγκελας Μέρκελ), ωστόσο η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη, καθώς νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο υπουργός της Ιρλανδίας αντικαθιστά τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος δεν ήθελε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα (ώρα Βρυξελλών), ωστόσο μετά την ολοκλήρωσή της δεν βγήκε… λευκός καπνός, καθώς κανείς από τους τρεις υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δέκα ψήφους. Έτσι, από τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένγκα, που έτσι και αλλιώς είχε τα λιγότερα «ναι».

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, όπως και την εμπειρία μου, έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup
Ο 45χρονος κεντροδεξιός Πασκάλ Ντόναχιου βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικοδομικών της Ιρλανδίας από το 2017. Θεωρείται «συνετός μάνατζερ», μιας και επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση· ωστόσο, οι προσπάθειες του κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία.

Το 2018 η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο υπουργός της (που είναι φαν των ταινιών Star Wars) την έχει προετοιμάσει και για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% –που θεωρείται ιδιαιτέρως χαμηλό–, και αντιστέκεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο φορολόγησης λεγόμενων επιχειρήσεων Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple). Άλλωστε, πλέον η Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου.