9 Ιούλιος 2020, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 17:38

Σε τεταμένο κλίμα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις (live)

  • Σε τεταμένο κλίμα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις (live)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η σκληρή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του, σήμερα το βράδυ.

Και οι δύο χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις, τόσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όσο και για ευρύτερα ζητήματα πολιτικής.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βανδαλισμό του μνημείου για τους νεκρούς της Marfin, κάνοντας λόγο για μίσος, άκριτη έχθρα για τη δημοκρατία και φασισμό. «Κι όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία, που καμιά κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει στη Μεταπολίτευση. Όπως εκτίμησε, πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κρύβει το φόβο της κυβέρνησης για τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη», καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης».

Παίρνοντας το λόγο η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής διατύπωσε μια σειρά προτάσεων, άσκησε πίεση, άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, και στην ουσία το ξανάγραψε «με δημοκρατικό μελάνι». Επίσης ζήτησε τη ρητή εξαίρεση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Βελτιώσεις από τον Χρυσοχοΐδη
Οι βελτιώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρήκαν σύμφωνο το Κίνημα Αλλαγής που θα υπερψηφίσει· το ίδιο έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η Ελληνική Λύση.

Όμως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους, με τα δύο πρώτα κόμματα να ζητούν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και στη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποσύρεται το «ιδιώνυμο», αναδιατυπώνεται η πρόταση για τις αυθόρμητες συναθροίσεις, στη ρύθμιση για τη διάλυση συνάθροισης προβλέπεται η παρουσία εισαγγελέα, ενώ στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

  • Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.