9 Ιούλιος 2020, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 17:40

24ος Ακριτικός Κύκλος: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ποντιακού πολιτισμού από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης (βίντεο)

  • 24ος Ακριτικός Κύκλος: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ποντιακού πολιτισμού από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης (βίντεο)
    (Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου ξεκινά ο 24ος Ακριτικός Κύκλος, οι καθιερωμένες πενθήμερες εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των θεατών.

Το πολιτιστικό πενθήμερο ξεκινά την Πέμπτη 16 Ιουλίου (ώρα 21:00), με την παραδοσιακή χορωδία των «Ακριτών του Πόντου», ενώ στη σκηνή ανεβαίνουν οι: Θεόφιλος Πουταχίδης (λύρα, τραγούδι), Περικλής Μιχαηλίδης (λύρα), Αλέξανδρος Αλεξιάδης (τραγούδι), Χρήστος Ασλανίδης (νταούλι) και Γιώργος Μάντζος (κλαρίνο).

Την επομένη παραδοσιακούς χορούς παρουσιάζουν οι έφηβοι και αρχάριοι των «Ακριτών». Αργότερα τον κόσμο θα διασκεδάσουν ο Χρήστος Καλιοντζίδης (λύρα, τραγούδι), ο Φίλιππος Κεσαπίδης (λύρα), ο Πόλυς Εφραιμίδης και ο Αναστάσιος Παρχαρίδης στο τραγούδι κ.ά.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου, πρώτα θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη μνήμη του Χρήστου Τσενεκίδη, του Πόλιου Παπαγιαννίδη και του Γιώτη Γαβριηλίδη, και θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με τον Αντώνη Παπαδόπουλο στη λύρα και το τραγούδι, τον Αχιλλέα Βασιλειάδη στο τραγούδι, τον Κώστα Σιαμίδη στη λύρα κ.ά.

Η εκδήλωση της Κυριακής ανοίγει με συναυλία από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Πουλαντζακλή στη λύρα, τον Τριαντάφυλλο Πουρασανίδη στο τραγούδι κ.ά.

Την τελευταία μέρα χορούς παρουσιάζει το χορευτικό ενηλίκων του σωματείου, ενώ φωτιά στη νύχτα βάζουν οι: Θοδωρής Κοτίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Βασίλης Τοπαλίδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Κώστας Ζώης και Λεωνίδας Γεωργιάδης.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υφυπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).