9 Ιούλιος 2020, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 12:52

Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

  • Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Στην ακύρωση του, προγραμματισμένου για τις 20 Ιουλίου, ταξιδιού του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ, προχώρησε αργά χθες το βράδυ η Ελλάδα.

Αιτία, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν θα μπορούσε να είναι το προσδοκώμενο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε απροθυμία –με πιο πιθανό λόγο αυτόν της πανδημίας– να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ και μάλιστα φαίνεται ότι προτάθηκε να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία στην Ουάσινγκτον μέσω webinar, δηλαδή μέσω τηλεσυνάντησης.

Με αυτό το δεδομένο κρίθηκε ότι στην παρούσα φάση δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί το επίσημο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Άμυνας που αρχικά επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έπσερ στις 23 Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να χρειαστεί το ταξίδι και κάπως έτσι αποφασίστηκε η ακύρωσή του.

«Υπουργοί των ΗΠΑ αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Έλληνα υπουργό»
Πάντως η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας την ακύρωση του ταξιδιού του Νίκου Παναγιωτόπουλου, υποστήριξε ότι έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας. «Η άρνηση των υπουργών των ΗΠΑ να δεχθούν τον Έλληνα ΥΕΘΑ, παρότι η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη, αποτελεί ύψιστη προσβολή. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ επιμένουν αποκαλούν την Τουρκία, "φίλο, εταίρο και σύμμαχο"! Ποια; Την Τουρκία που δεν διστάζει να διεξάγει ακόμα και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με το Ιράν!», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση.

«Ήρθε η στιγμή για την Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και να εγκαταλείψει την αμερικανόδουλη στάση που δεν προσφέρει τίποτα πλέον στα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως θα έκανε κάθε κυρίαρχη χώρα. Η εποχή του "Αμερικάνοι ιδού ο στρατός σας", έχει περάσει ανεπιστρεπτί», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.