9 Ιούλιος 2020, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 09:34

Λήμνος: Βρέθηκε γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου (φωτο)

  • Λήμνος: Βρέθηκε γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου (φωτο)
    (Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

Το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου δεν σταματά να αποκαλύπτει τα μυστικά του! Προσφάτως αποκαλύφθηκε γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου αποκαλύφθηκε στο χωριό Βάρος, κατά τη διάρκεια εργασιών ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης, που πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υπό τον διευθυντή του, καθηγητή Νικόλαο Ζούρο.

Πρόκειται για έναν κορμό μήκους μεγαλύτερου των οκτώ μέτρων που διατηρεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξύλου, ενώ σε άριστη κατάσταση είναι οι απολήξεις των κλαδιών του.

«Πρόκειται για εντυπωσιακό εύρημα απολιθωμένου κορμού κωνοφόρου δένδρου, για το οποίο αποκτούμε συνολική εικόνα των διαστάσεων του και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της αξίας του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικόλαος Ζούρος.


(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα συνεχίσει τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Βάρος, ενώ προγραμματίζεται να ακολουθήσει η ανάδειξη και νέων θέσεων. Οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου και τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου. Στην όλη προσπάθεια βοήθησε σημαντικά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βάρους, Γ. Κάβουρας.

Το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο. Ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο της φύσης το 2013 με απόφαση της τότε γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Στρατή Μπαλάσκα.