9 Ιούλιος 2020, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 10:19

Το Eurogroup εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο – Οι τρεις που διεκδικούν τη θέση

  • Το Eurogroup εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο – Οι τρεις που διεκδικούν τη θέση
    (Φωτ.: Council of the European Union / Facebook)

Μία Ισπανίδα με γνώση του μικρόκοσμου των Βρυξελλών, ένας Ιρλανδός που θεωρείται οικονόμος στα δημοσιονομικά, και ένας Λουξεμβούργιος έμπειρος με τους συμβιβασμούς είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup.

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ εκλέγουν νέο επικεφαλής. Η θητεία θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου.


Νάντια Καλβίνιο, Πασκάλ Ντόναχιου, Πιερ Γκραμένια (πηγή: Twitter)

Με τη στήριξη της Μέρκελ
Η 51χρονη υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός με φιλελεύθερες τάσεις στην αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού. Πριν από το διορισμό της από τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιούνιο του 2018, ήταν διευθύντρια στη διεύθυνση Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια. Έχει επίσης καταλάβει θέσεις στις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς στην Κομισιόν.

Στη μάχη της για την προεδρία έχει λάβει την πολύτιμη στήριξη της Άνγκελας Μέρκελ. Σε περίπτωση που επικρατήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες –κυρίως οι πιο φιλελεύθερες– αντιτίθενται στην εκλογή της, καθώς αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τα προσόντα για μια θέση που απαιτεί μια ιδιαίτερη αίσθηση του συμβιβασμού.

Ο συνετός μάνατζερ
Ο 45χρονος κεντροδεξιός Πασκάλ Ντόναχιου βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικοδομικών της Ιρλανδίας από το 2017. Θεωρείται «συνετός μάνατζερ», μιας και επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση· ωστόσο, οι προσπάθειες του κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία.

Το 2018 η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο υπουργός της (που είναι φαν των ταινιών Star Wars) την έχει προετοιμάσει και για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% –που θεωρείται ιδιαιτέρως χαμηλό–, και αντιστέκεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο φορολόγησης λεγόμενων επιχειρήσεων Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple). Άλλωστε, πλέον η Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου.

Ο διπλωμάτης καριέρας
Μετά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά του το 2017 απέναντι στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος τώρα αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο 62χρονος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του.

Μέλος του Eurogroup εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, αυτός ο διπλωμάτης καριέρας μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μακρά θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου, από τα τέλη του 2013.

Ο πολύγλωσσος Πιερ Γκραμένια –εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλά γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά– έχει στόχο να αναδιαμορφώσει την εικόνα της χώρας του, η οποία κατηγορείται ότι ενθαρρύνει σε μεγάλη κλίμακα τη «φορολογική βελτιστοποίηση» (με αυτόν τον όρο περιγράφονται οι υπεράκτιες εταιρείες που βοηθούν στην καταβολή λιγότερων φόρων).

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, είναι υπέρμαχος μιας ορισμένης αυστηρότητας. Ανήκει στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που προτιμούν να βρεθεί λύση ύστερα από μια παγκόσμια διαπραγμάτευση για έναν ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του διαδικτύου.