9 Ιούλιος 2020, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 17:31

Το Χαλάνδρι διεκδίκησε και πήρε ευρωπαϊκό κονδύλι για το Αδριάνειο Υδραγωγείο (βίντεο)

  • Το Χαλάνδρι διεκδίκησε και πήρε ευρωπαϊκό κονδύλι για το Αδριάνειο Υδραγωγείο (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μεταξύ των έντεκα ευρωπαϊκών πόλεων που διεκδίκησαν και πήραν κονδύλια από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) για την υλοποίηση έργων ύψους 45 εκατ. ευρώ συγκαταλέγεται το Χαλάνδρι, ο μοναδικός ελληνικός δήμος στη σχετική λίστα.

Τα έργα αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα του αέρα, την κυκλική οικονομία και τις δημογραφικές αλλαγές. Έγιναν 222 αιτήσεις από 23 κράτη-μέλη.

Ο Δήμος Χαλανδρίου θα λάβει πάνω από 3 εκατ. ευρώ για ένα φιλόδοξο έργο, την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που αποτελεί μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας. Στο παρελθόν συγκέντρωνε τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης για να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, καταλήγοντας στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

Σήμερα στόχος είναι να «ενταχθεί» στη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σημαντικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

«Για μία ακόμη φορά το Χαλάνδρι γίνεται η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα που επιλέγεται για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τόσο μεγάλης εμβέλειας. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν ο καθένας από τη θέση του στην αποτελεσματική τεκμηρίωση της πρότασής μας», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Για το φάκελο της υποψηφιότητας συνεργάστηκαν, μεταξύ άλλων, η ΕΥΔΑΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. «Σήμερα η ΕΕ βοηθά 11 επιπλέον πόλεις να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε λύσεις που αλλάζουν την ζωή των πολιτών», τόνισε η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.