8 Ιούλιος 2020, 22:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 22:32

Η Άγκυρα θέλει διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη!

  • Η Άγκυρα θέλει διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη!
    O εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν (φωτ.: Anadolu)

Την εκτίμηση ότι η ασφάλεια της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτονικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε μιλώντας στο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα εργάζεται για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει και τη στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης.

Το ενδιαφέρον ωστόσο σημείο στη συνέντευξη του Ιμπραήμ Καλίν είναι αυτό που αφορά τους μουσουλμάνους της Θράκης.

«Με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα» τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην… πρόθεση για διάλογο σχετικά με την «τουρκική μειονότητα», η οποία έχει ζητήματα και άλλα θέματα. «Μέσω των διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατό, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε δίνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη και σημείωσε ότι, όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες και γίνουν έρευνες στην περιοχή, οι δύο χώρες θα μοιραστούν τα έσοδα.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους διεθνείς παράγοντες να αναγνωρίσουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. «Δεν θέλουμε η Λιβύη να καταστεί μια εμπόλεμη ζώνη για μαχητές και ξένους μισθοφόρους» σχολίασε, απευθύνοντας έκκληση για πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης.