8 Ιούλιος 2020, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2020, 00:03

Πώς δρούσαν οι πορτοφολάδες μέσα στα ΜΜΜ της Αθήνας (βίντεο)

  • Πώς δρούσαν οι πορτοφολάδες μέσα στα ΜΜΜ της Αθήνας (βίντεο)
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων αλλοδαπών που λήστευαν συστηματικά επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των 36 συλληφθέντων και άλλων 23 ατόμων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους από τη Ρουμανία και την Αλβανία, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι περισσότεροι σεσημασμένοι για κλοπές.

Θεωρούνται υπεύθυνοι για τουλάχιστον 161 κλοπές τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης –στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί από τα Τμήματα Καλλιθέας και Συντάγματος, αλλά και μέλη της ΟΠΚΕ–, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα, 11 τάμπλετ, τέσσερα λάπτοπ, 5.975 ευρώ, 33 πορτοφόλια, 14 ρολόγια, τέσσερα οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια

Χωρισμένοι σε υποομάδες, με «επαγγελματισμό»
Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων χωρίζονταν σε υποομάδες που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από άτομα της ίδιας εθνικότητας. Τα ηγετικά στελέχη ήταν αυτά που καθόριζαν τον τρόπο και το ωράριο δράσης, επιλέγοντας κυρίως ώρες αιχμής και κεντρικούς σταθμούς (Ομόνοια, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Πανόρμου, Σύνταγμα, Μεταξουργείο, Καλλιθέα κ.λπ.).

Κάθε υποομάδα, που είχε από τρία έως επτά άτομα, δρούσε με τρόπο «επαγγελματικό».

Στις αποβάθρες, στις στάσεις των λεωφορείων και μέσα στους συρμούς τα μέλη άλλαζαν συνεχώς θέσεις και επιχειρούσαν σε διαφορετικά σημεία και διαφορετικά δρομολόγια ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα. Επέλεγαν συνήθως ηλικιωμένους ή τουρίστες, αλλά και όσους είχαν κινητό ή πορτοφόλι σε εξωτερικές τσέπες.

Συνήθως δημιουργούσαν τεχνητό συνωστισμό ώστε να αποσπάσουν την προσοχή του υποψήφιου θύματος, το οποίο περικύκλωναν μέχρι κάποιο μέλος να αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό. Ο «εγκλωβισμός» διαρκούσε μέχρι να διαφύγει ο δράστης, ο οποίος παρέδιδε αμέσως τα κλοπιμαία σε άλλο μέλος της ομάδας που αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση, ενώ οι υπόλοιποι σκόρπιζαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μέχρι να ενωθούν ξανά.

Τα πορτοφόλια τα πετούσαν σε κάδους ή υπονόμους. Άλλα  μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο παραλάμβαναν τα κλοπιμαία ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο. Διαφορετικά, τα προωθούσαν στο εξωτερικό.

Για να καλύπτουν τα πρόσωπά τους χρησιμοποιούσαν μάσκες, ενώ τις κινήσεις των χεριών τις κάλυπταν με εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, κ.ά. Επίσης, γνώριζαν πού είναι οι κάμερες ασφαλείας, ενώ ανά διαστήματα έβγαιναν από τους σταθμούς ή τα λεωφορεία ώστε να ελέγξουν αν υπάρχουν αστυνομικοί. Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρισμένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία άλλαζαν τακτικά.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί στο παρελθόν 51 φορές για διάπραξη κλοπών.