8 Ιούλιος 2020, 20:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 20:25

«Ξένη ανάμιξη σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη κατήγγειλε ο Γκουτέρες

  • Αντόνιο Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή
    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Peter Schneider)

«Σε πρωτοφανή επίπεδα» έχει φτάσει η ξένη ανάμιξη στη Λιβύη, όπως κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή και των μελών της Διαδικασίας Βερολίνου, της Ελλάδας, του Κατάρ και του Μαρόκου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και για μισθοφόρους που εμπλέκονται σε μάχες.

Η Σύρτη είναι στο επίκεντρο των συγκρούσεων· ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την εκεί ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεων. Δυνάμεις της αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) –που δύο φορές στο παρελθόν προσπάθησαν να καταλάβουν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι–, τώρα φέρονται να είναι 25 χλμ δυτικά της πόλης, «με σημαντική εξωτερική υποστήριξη».

Υποστηριζόμενη από την Τουρκία, η GNA πολεμά τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ανησυχητική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη και το υψηλό επίπεδο άμεσης ξένης παρέμβασης στη σύγκρουση, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθησαν από τα κράτη-μέλη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τους στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, είπε ότι στο επίκεντρο ήταν η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων, ο αφοπλισμός και η πιθανότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα αναφέρθηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, στη δυνατότητα δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης, ο έλεγχος της οποίας θα ανατεθεί στην αποστολή του ΟΗΕ που είναι παρούσα στη Λιβύη.

Από τις αρχές του έτους υπάρχουν αναφορές για Ρώσους και Σύρους μισθοφόρους.

Η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση νότια της Τρίπολης και της περιοχής Ταρχούνα είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 30.000 αμάνζων, αυξάνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λιβύη σε πάνω από 400.000, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.