8 Ιούλιος 2020, 19:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 19:12

Χάρβαρντ και MIT μηνύουν τον Τραμπ για την απέλαση των ξένων φοιτητών

  • Χάρβαρντ και MIT μηνύουν τον Τραμπ για την απέλαση των ξένων φοιτητών
    (Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera)

Τα πανεπιστήμια Harvard και MIT (Massachusetts Institute of Technology) ζήτησαν σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο να μπλοκάρει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει τις θεωρήσεις εισόδου των ξένων φοιτητών, τα μαθήματα των οποίων θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Συνολικά οι ξένοι φοιτητές στις ΗΠΑ υπολογίζονται στο 1 εκατ., με πολλά κολέγια και πανεπιστήμια να βασίζονται στα δίδακτρα που καταβάλουν.

«Θα υπερασπιστούμε την υπόθεση με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτρέψουμε στους ξένους φοιτητές μας –και στους ξένους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της χώρας– να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση», διαβεβαίωσε ο πρύτανης του Χάρβαρντ Λόρενς Μπάκαου σε ένα tweet με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει στους ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμιά τους αποφασίσουν λόγω της πανδημίας να παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το Χάρβαρντ μετρά σχεδόν 5.000 ξένους φοιτητές επί συνόλου των περίπου 23.000. Στο MIT, η πανεπιστημιούπολη του οποίου βρίσκεται δίπλα σε εκείνη του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών είναι ξένοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του επιφανούς πανεπιστημίου της Βοστόνης χαρακτηρίζοντας «γελοία» την απόφασή του να συνεχίσει όλα τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και της Αστυνομίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) όπως και των ηγεσιών τους, αυτή απόφαση «βύθισε το Χάρβαρντ, το MIT και όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ στο χάος».

Για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση Τραμπ τους ζητάει από τους ξένους φοιτητές να μεταγραφούν σε πανεπιστήμια που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, όμως λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους οι περισσότεροι δεν μπορούν να το κάνουν.

«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ είναι αυθαίρετη και παρορμητική και δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος», σημειώνεται στην αγωγή. Ακόμα, προστίθεται ότι «πρόκειται για μια απόπειρα εξαναγκασμού των πανεπιστημίων να επαναλάβουν την εκπαίδευση με φυσική παρουσία, παρά τους τρέχοντες υγειονομικούς κινδύνους».

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης.