8 Ιούλιος 2020, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 18:45

Έκρυβαν μετανάστες μέσα σε φορτηγό με καρπούζια – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα

  • Έκρυβαν μετανάστες μέσα σε φορτηγό με καρπούζια – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα
    (Φωτ.: Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας)

Κύκλωμα που βοηθούσε μετανάστες που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να φύγουν από την Ελλάδα με προορισμό κυρίως την Ιταλία, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι Έλληνες και ένας αλλοδαπός), και αναζητούνται άλλα έντεκα.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές και ολοκληρώθηκε χθες στην Πάτρα.

Στο λιμάνι της Πάτρας εντοπίστηκε φορτηγό με επικαθήμενο θάλαμο ψυγείο φορτωμένο με καρπούζια. Μέσα στο εμπόρευμα κρύβονταν 20 αλλοδαποί. Προορισμός του φορτηγού (που είναι δηλωμένο στο όνομα κάποιου που πέθανε το 2016), ήταν η Ιταλία.

Κατά τις έρευνες που επακολούθησαν βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 1.030 ευρώ, δύο εισιτήρια επιβατών, 15 κινητά τηλέφωνα, τέσσερις τραπεζικές κάρτες, σφραγίδα και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ήταν πολύμηνη. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το κύκλωμα λειτουργούσε συστηματικά και συνεχώς, είχε κεντρική διάρθρωση και καθορισμένους ρόλους και αποκόμιζε μεγάλα κέρδη. Συνήθως οι μετανάστες κρύβοντας σε φορτηγά που έμπαιναν σε πλοία από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ιστιοφόρο από ακτή της Λευκάδας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.