8 Ιούλιος 2020, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 15:27

Λαγκάρντ: Αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

  • Λαγκάρντ: Αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
    (Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της αναμένεται να διατηρήσει τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς, όπως τόνισε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις αγορές.

Τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ μετά την πανδημία του κορονοϊού, είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στους «Financial Times», «έδειξαν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητά τους».

«Έχουμε κάνει τόσα πολλά, ώστε έχουμε αρκετό χρόνο να αξιολογήσουμε» τα οικονομικά στοιχεία «προσεκτικά», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά μετακινηθεί σε μία κατάσταση αναμονής μετά την επάνοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης. 

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θέλει να «διερευνήσει κάθε διαθέσιμο δρόμο για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή», που μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση «πιο πράσινων» αλλαγών σε όλες τις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του προγράμματός της αγορών ομολόγων.

Η επικείμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας θα είναι η πρώτη μετά από αυτή στις αρχές του Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχεδόν το διπλασιασμό του προγράμματός της αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ.