8 Ιούλιος 2020, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 14:25

Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν το στρατό της Κύπρου από το 2021

  • Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν το στρατό της Κύπρου από το 2021
    (Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Τον κυπριακό στρατό θα εκπαιδεύουν από το 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), εφόσον όπως έγινε σαφές το Κογκρέσο θα εγκρίνει το σχετικό κονδύλι.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο που χαρακτήρισε την Κύπρο «σημαντικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το πρόγραμμα IMET αποτελεί στοιχείο - κλειδί της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους “συμμαχικών και φιλικών εθνών” πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο προσθέτει ότι «το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, συνάδει με τη στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ένας «σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Μ. Καλογεράκη.