8 Ιούλιος 2020, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 12:22

Το φίλτρο αέρα που σκοτώνει τον νέο κορονοϊό!

  • Το φίλτρο αέρα που σκοτώνει τον νέο κορονοϊό!
    (Φωτ.: University of Houston)

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα το οποίο μπορεί να παγιδεύσει και να καταστρέψει αμέσως τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Ζιφένγκ Ρεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Materials Today Physics, ανέφεραν ότι τα τεστ που πραγματοποίησαν στο Εθνικό Εργαστήριο Γκάλβεστον των ΗΠΑ έδειξαν πως το 99,8% των σωματιδίων του κορονοϊού σκοτώνονται με ένα και μόνο πέρασμα του μολυσμένου αέρα από το φίλτρο.

Το φίλτρο είναι φτιαγμένο από –διαθέσιμο στο εμπόριο– αφρό νικελίου που υποβάλλεται σε θερμοκρασία άνω των 200° Κελσίου.

«Το φίλτρο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, κτήρια γραφείων, σχολεία, νοσοκομεία και κρουαζιερόπλοια, βοηθώντας να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19», δήλωσε ο δρ Ρεν. Πέρα από τη χρήση του σε κεντρικά συστήματα αερισμού, ψύξης και θέρμανσης, οι ερευνητές προτείνουν, επίσης, μια επιτραπέζια συσκευή φιλτραρίσματος που θα καθαρίζει από τον κορονοϊό τον αέρα ενός γραφείου.

Ο νέος ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περίπου τρεις ώρες, ενώ η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται και αερογενώς, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, δεν φαίνεται όμως να επιβιώνει σε θερμοκρασίες άνω των 70° Κελσίου, γι' αυτό και το φίλτρο, που θερμαίνεται έως τους 250°, μπορεί να τον καταστρέψει άμεσα.

Ως υλικό του φίλτρου επιλέχθηκε ο αφρός νικελίου που είναι πορώδης, εύκαμπτος, επιτρέπει τη ροή του αέρα και είναι ηλεκτρικά αγώγιμος, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η θέρμανσή του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.